Advertis Marketing

Što je potrebno za političku kampanju na Facebooku

Parlamentarni izbori 2020. ovih su dana goruća tema gdje god se okrenuli. Tako je i Advertis dobio priliku voditi predizbornu kampanju jednog kandidata na Facebooku. No, političko oglašavanje odnedavno je malo drugačije od oglašavanja, recimo, kozmetičkih proizvoda.

U zadnjih nekoliko godina politika je sve prisutnija na društvenim mrežama, a to se posebice primjeti u vrijeme izbora. Na taj način nerijetko su se širile lažne informacije, kampanje nisu bile transparetne, a još se manje moglo naslutiti odakle dolazi novac za oglašavanje. Ili se moglo, no to nitko nije potvrdio.

Lažne informacije koje su se širile vrlo često su postale viralne te utjecale na mišljenja glasača, a danas su svi, koji imaju pravo glasa, upravo na društvenim mrežama.

Stoga je Facebook poduzeo mjere kako bi se smanjilo širenje dezinformacija, te olakšalo sprječavanje stranog uplitanja u izbore, a kampanje postale transparetnije i autentične. 

Svatko tko želi objavljivati izborne ili političke oglase mora proći proces identifikacije na temelju neke osobne isprave koju izdaje zemlja u kojoj želi oglašavati kako bi bilo transparetno tko snosi odgovornost za oglas.

Obzirom da političke prilike nisu u svakoj zemlji jednake, Facebook još uvijek radi na implementaciji raznih dodataka i proširenja za svaku zemlju kako bi političke kampanje bilo što bolje kontrolirane i transparetnije. Osim provjere osobe koja oglašava, provjerava se i stranica sa koje oglašavate, ali i podaci poput adrese
sjedišta agencije koja oglašava, e-mail adresa i web stranica kako bi se smanjio broj lažnih profila koji se žele baviti takvom vrstom oglašavanja. 

Oglasi i informacije koje se koriste za potvrđivanje odricanja od odgovornosti ovlaštenih oglašivača će se čuvati u Biblioteci oglasa (Ad Library API) u periodu od sedam godina. Tamo će se moći saznati sve o oglašavanju; troškovi, angažmani, demografski podaci ljudi koji su vidjeli oglas itd. Svi ti podaci biti će javni i na taj način političke kampanje na Facebook postaju mnogo transparetnije.

Kako potvrditi identitet i dobiti ovlasti za političko oglašavanje?

“Oglašivač može odabrati sebe, stranicu koju vodi ili svoju organizaciju za izjavu odricanja od odgovornosti. Zahtijevamo da oglašivač dostavi dodatne informacije, poput adrese firme, telefonskog  broja, e-mail adrese i web stranice, ukoliko odluče koristiti svoju organizaciju ili naziv stranice za odricanje od odgovornosti. Ovi zahtjevi drže oglašivače odgovornima za oglase koje prikazuju na Facebooku i Instagramu.”

Ovo možete napraviti u nekoliko koraka, no process verifikacije može potrajati i nekoliko dana. U našem slučaju bilo je potrebno 24 sata.

1. Na Facebook stranici preko koje želite oglašavati otvorite Postavke.
2. Odaberite “Oglas o važnom pitanju, izborima ili politici”

3. Prvi korak je potvrda identiteta
4. Drugi korak je povezivanje oglašavačkog računa i kreiranje izjave o
odricanju odgovornosti.
5. Treći korak koji nije obavezan je povezivanje i autoriziranje
Instagram profila

Bitna napomena je da Vaš oglašavački račun u Business Manageru postavite u eurima i popunite točnim informacijama, posebice ako se radi o agenciji za oglašavanje.
Nakon što ste prošli ove korake kod kreiranja oglasa uvijek će Vam se prikazivati upozoranje gdje ćete se morati izjasniti da oglas sadrži osjetljive političke teme. Ako ne, jednostavno taj dio ostavite prazan.

 

Facebook se na taj način trudi da se nađe balans između slobode govora za koju se svi borimo i prava svih nas da budemo točno informirani o tako važnim pitanjima koja se odnose na našu budućnost. Ovo je prva takva inicijativa u kojoj se štite online korisnici od lažnih vijesti i manipulacija te je svakako podržavamo i nadamo se da će i druge platforme slijediti takav primjer.

Primajte novosti i posebne ponude

Pretplatite se na naš newsletter!

Zatražite ponudu!

Ispunjavamo Vaše želje!